Mielestäni tämä on hieno juttu, sillä esimerkiksi kirjallisuusblogien pitäminen on aika tavalla tyttö/naisvaltaista. Sellainen kirjallisuus, joka voisi kiinnostaa nimenomaan poikia, jää usein vaille blogien huomiota, tai ainakin minulle tulee sellainen kuva, että tytöt vinkkailevat kirjoja toisilleen. Pojat lukevat tilastollisesti tyttöjä vähemmän, ja monien nuorten miesten lukutaito on tutkitusti huono. Onko kysymys vain siitä, että monia poikia saattaisi kiinnostaa marginaalisempi kirjallisuus, josta harvemmin pidetään melua. Missä ovat agenttiseikkailut, lännentarinat ja avaruustaistelut? Kirjallisuus tarjoaa jokaiselle jotakin, myös niille jotka eivät yleensä kirjoihin tartu. Lukemisen into lähtee siitä, että löytää sopivan tarinan, joten nyt kaikki vinkkailemaan pojille sopivia kirjoja!
P.S. Hyvää Kalevalan päivää kaikille!
Voisin yrittää blogissani vinkata joskus jotain pojillekkin. Oma makuni painottuu enemmän tuonne samalle puolelle, kuin tytöillä ja naisilla, joten ei minultakaan niitä vinkkejä montaa tule. Voisin tosin tästälähtien kirjastossa käydessäni etsiä edes yhden tällaisen "marginaalikirjan". Yleisesti voisin sanoa (minä siis olen kaukana tästä), että pojat eivät niinkään välitä kirjan kielestä vaan enemmänkin siitä tarinasta. Action on plussaa. Monien poikien lukema kirjallisuus on lähinnä miesten kirjoittamaa, sillä miehet kirjoittavat yleensä paljon suorempaa tekstiä. Mieskirjilijoiden osuus on paljon pienempi, kuin naisten ja vain murto-osa mieskirjailijoistakaan kirjoittaa sellaista kirjallisuuttaa, mikä kiinnostaisi teini-ikäisiä poikia. Voisin siis karkeasti sanoa, että poikien lukemattomuus ei johdu niinkään mielenkiinnon puutteesta vaan oikealaisen kirjallisuuden puuttumisesta. Kirjastoissa voisi pitää erillisiä vinkkauksia pojille miesten pitäminä. Monesti vinkkaajat ovat naisia ja vinkkaavat oman makunsa mukaisesti, eli lähinnä tytöille. Omana ala-asteaikanani monet tytöistä ja pojista valitsivat luettavaksi niitä kirjoja, mitä heille vinkattiin. Tästä johtuen monelle pojalle tuli sellainen kirja, jostaa he eivät pitäneet ja siinä monen pettymyksen jälkeen meni täysin mielenkiinto lukemiseen.
VastaaPoistaAnteeksi sekavasta kirjoituksesta :D
On kyllä ihan totta että lukemiseen voi pettyä jos joutuu lukemaan vääriä kirjoja, siksi onkin hienoa jos haluat jakaa omia lukukokemuksiasi. Miespuolisia kirjabloggaajia on ihan liian vähän. Vinkattavien kirjojen kielellisistä ansioista ei kannata ryhtyä tinkimään, jos kirjoitustyyli ei itseä miellytä. Hyvä ja kaunis ilmaisu on aivan yhtä tärkeää seikkalukirjassa, kuin missä tahansa muussakin teoksessa. :)
PoistaHei Anu. Kiitos herättelevästä postauksesta. On totta, että ainakin Suomessa kirjablogit tuntuvat olevan aika naisvaltaisia. Tänä vuonna aion kirjoitella #pojatkinlukee-kampanjan tiimoilta omaan Kalenterikarju-blogiini kirjoista, joita itse luen – vaikka sitten vinkeiksi pojille ja nuorille miehille! Olisi mukava kyllä löytää itsekin jonkun nuoren kundin kirjoittama kirjallisuusblogi – mielelläni alkaisin sellaista seurata. T. Mikko / #pojatkinlukee
VastaaPoistaJonkun verran olen keräillyt näitä miesten blogeja lukulistalleni. Varttuneempia mieshenkilöitä löytyy kirjabloggaajien joukosta enemmän, mutta kyllä nuorempiakin välillä ilmaantuu. Tähän postaukseen aikaisemmin kommentoinut Timo on juuri aloittanut kirjablogin pitämisen:
PoistaLähettäkää minulle kirjoja
http://lahettakaaminullekirjoja.blogspot.fi/