maanantai 22. helmikuuta 2016

Jussi Katajala - Korpin silmät kaiken näkevät

Atorox-voittaja Jussi Katajalan toinen novellikokelma kerää yksiin kansiin kauhua, tai oikeammin yöpuolen tarinoita, kuten alaotsikko kertookin. Osa kirjaan kootuista tarinoista oli minulle jo ennestään tuttuja, sillä niitä on julkaistu antologioissa ja lehdissä. Tästä kirjasta aioin ensin lukea vain ne kolme uutta novellia Atoroxia varten, mutta innostuin lopulta lukemaan koko kirjan Hämärän jälkeen-lukuhaasteeseen. Ja mikäs oli lukiessa. Jussi Katajalan tyyli on napakkaa ja nopealukuista. Asiantuntemus paistaa jokaisesta tarinasta. Oli tapahtumapaikkanan sitten Tukholma, Antarktis, tai kansainvälinen avaruusasema, tekstistä voi helposti kuvitella että kirjoittaja on luultavasti itse käynyt kaikissa näissä paikoissa, ihan vain taustatutkimuksen vuoksi.


Suosikkejani kirjan novelleista olivat ihmissusinovelli Jos lähtee sutta karkuun, jossa erilaisuuden ongelmia on käsitelty elävästi, ja ratkaisu päähenkilön elämäntilanteeseen saadaan yllättävältä taholta. Novelli on enemmän sympaattinen ja ajatuksia herättävä, kuin pelottava. Tämä tarina on aikaisemmin julkaistu ihmissusiantologiassa Kuun pimeä puoli (Jalava, 2013).
Vampyyriteemaisiakin novelleja kokoelmasta löytyy. Verenperintö kertoo Helsinkiin asettuneista verenimijöistä. Pidin tästä kertomuksesta kovasti, siinä oli näin suomalaisesta vinkkelistä jännittävä vampyyrihistoriallinen paljastus. Niminovelli Korpin silmät kaiken näkevät, kertoo myös eläviä ihmisiä metsästävästä olennosta. Tässä oli tapahtumapaikkana jälleen Helsinki, ja juonessa oli käytetty mukavasti mausteena skandinaavista mytologiaa. Novelli on aikaisemmin ilmestynyt antologiassa Verenhimo - suomalaisia vampyyritarinoita (Teos, 2011)
Ennen julkaisemattomista novelleista tykkäsin eniten Tukholman metroihin sijoittuvasta novellista Vuoronvaihto. Tässä novellissa oli tosi hieno tunnelma, ja maanalaiset maailmat oli kuvattu kutkuttavasti.

Kovin paljon en viitsi novelleista paljastaa, lukekaa itse. Osa tarinoista aiheutti aitoja kauhunväreitä, toisissa juoni pääsi yllättämään. Hieno ja tyylikäs kokoelma yöpuolen tarinoita. Huippu-upean kannen on tehnyt Jarno Kantelinen.

Hyvin erilaisia lukukokemuksia tästä samasta kirjasta esitellään muun muassa blogeissa:
Kirjahilla
Satun luetut
Mustemaailmani
Kannesta kanteen, sivulta sivulle
Villasukka kirjahyllyssä

2 kommenttia:

  1. Tämä oli minustakin hieno kokoelma, tykkäsin kaikista novelleista. Vuoronvaihto jäi pitkäksi aikaa mieleen "kummittelemaan".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuoronvaihdon veikkaisin löytyvän tulevalta Atorox-lyhytlistalta. Itse ainakin olin sen verran vaikuttunut että ehdotan sitä.

      Poista