torstai 11. helmikuuta 2016

Novellien lukeminen jatkuu...

Blogifiidissäni on tänään muistuteltu Atoroxista. Kirjailija J. S. Meresmaan Mifonkien matkassa-blogiin on linkattu Ursulallinen romanttisia spefinovelleja, joten käykäähän katsomassa. Ursulan lisäksi myös Usvan novelleja ehtii vielä lukemaan. Tässä viimeisimmän numeron kaunis kansi, sitä klikkaamalla pääsee käsiksi lehden PDF-versioon.


http://usvazine.net/usvazine215.pdfItse olen lukenut jälleen Kosmoskynää. Komeaakin komeammalla kannella varustettu 2/15 Kosmari keskittyy tällä kertaa kauhuun. Se onkin erityinen Kuiskaus pimeässä-spesiaali, eli julkaistu yhteistyössä H. P. Lovecraft - historiallinen seura r.y:n kanssa. Lehteen oli mahdutettu jälleen peräti neljä lyhyempää novellia.


Kosmoskynän ensimmäisenä novellina on Jani Kankaan kirjoittama Rituaali. Juoni on suoraviivainen, novellissa on melko perinteinen asetelma pimeyden voimiin sekaantuvasta henkilöstä, joka joutuu maksamaan rituaalista kalliin hinnan. Pidin novellissa kuvaillusta mytologiasta, jossa olisi aineksia paljon laajempaankin tarinaan. 

Susanna Hynysen Synninsyöjä on kisamenestyjä. Se sijoittui neljänneksi vuoden 2014 Nova-novellikilpailussa. Tässä tarinassa oli kaunista, hiottua kieltä, ja omaperäinen idea. Novellin takaa kuultaa pitempi tarina ja tarkkaan mietitty mytologia, kristillistä symboliikkaakin löytyy. Ainoa miinuspuoli oli omaan makuuni turhan monisanainen dialogi, joka tuntui välillä hämmentävältä.

Lasse Lindqvistin novelli Ääniä yössä sijoittuu Jyväskylään, ja kuvitteelliseen Pupuhuhdan kaupunginosaan. Novellissa on hieno idea, vaikka teksti olikin mielestäni paikoin hiomatonta. Tämä oli oikein hieno pieni novelli, jossa pelon ja ahdistuksen tunne saavuttaa päähenkilön lisäksi myös lukijan.

Liisa Näsin kirjoittama novelli Tähkäpää oli jälleen suosikkini. Tarina oli hyytävä ja sopivasti vinksallaan. Itse mietin novellin luettuani että olikos tässä nyt mitään spefiä, ja tarkistin TSFS:sivulta novellin tilanteen. Se oli jätetty listalta pois. Kyseistä novellia ei siis voi ehdotta Atorox-listalle. Voin kuitenkin näin parin novellin luettuani sanoa että bongailen Liisa Näsin novelleja lehdistä vastaisuudessakin, sillä näitä on ilo lukea.

Lukaisin ohimennen myös Tähtivaeltajasta Maria Turtschaninoffin novellin Unenpunontaa. Tämä oli verbaalisesti tyylikäs, satumainen novelli, josta pidin kovasti. Muutamalla sivulla oli saatu maalailtua kuva omintakeisesta fantasiamaailmasta, ja sen henkilöistä.

Tässä viime päivien lukusaldo, vielä hyllystä löytyy lukemattomia lehtiä, joihin palailen pikapuoliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti