maanantai 22. toukokuuta 2017

Kurun TraakiKuva: Wikimedia; basiliski

Kotiseutu-lehdessä vuonna 1915 julkaistu tarina Kurun Traakista, kirjoittajana Arvo Isberg:

Kurun Traaki


Rymättylän pitäjässä, Ison-Poikon talon alueella on niin sanottu ”Kurun haikka”. Se on kahden
pienen lahden poukaman välille jäänyt kapea kannas. Läpi kannaksen kulkee maantie, sen poikki on aita ja siinä veräjä, jota sanotaan ”Kurun krintinksi”. Keskellä haikkaa on äkkijyrkkä halennut kallio ”Halkkemavaha” (vaha = kivi). Kansantarina kertoo, että tässä kallion halkeamassa asusti joskus hämärässä muinaisuudessa merkillinen hirviö, jota sanottiin Traakiksi. Toiset sanovat sen olleen kuin käärmeen, toiset kuvailevat sitä kananmuotoiseksi. Kun joku tahtoi kulkea läpi haikan ja aukaisi veräjän, niin silloin aina tuli hirviö esiin kallion kolosta ja myrkkyä puhaltamalla tappoi uhrinsa. Poikon talossa asui siihen aikaan urhoollinen ja rohkea sotilas nimeltä Rättäri. Hän päätti vapauttaa paikkakunnan tästä hirviöstä. Pitkät ajat valmisti hän itseään tähän toimeen rukouksella ja käytyään Herran ehtoollisella hän lähti ratsun selässä Kurun haikalle. Hänen onnistuikin ampua hirviö. Mutta ryhtyessään korjaamaan raatoa sai hän myrkkyä niin paljon, että jonkun ajan kuluttua kuoli. 
Rymättylän kirkossa on vielä tänäpäivänä puukuva tuosta Kurun Traakista ja on se siinä kuvattu kananmuotoiseksi hirviöksi.  

Myrkkyä sylkevä ja kanaa muistuttava traakki tuo mieleeni basiliskin (wikimediakuva yllä). Olisipa hauska tietää onko tuollainen puukuva edelleen olemassa Rymättylän kirkossa? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti