En ole erityisen uskonnollinen henkilö, mutta olen saanut kristillisen kasvatuksen, ja olen siis Raamattuni lukenut. Joskus olen myös tarttunut Koraaniin, ja lukenut new age filosofiaa jos jonkinmoista. Se kirja, joka kuitenkin on tehnyt suurimman vaikutuksen ja tarjonnut eniten lohtua, on ollut Dhammapada, lyhyt ajatuskokoelma, eräs buddhalaisuuden ydinteksteistä. Dhammapadasta muistan parhaiten sen selkeyden, ja sen yksiselitteisen viestin joka tekstistä välittyy.
"Älä puhu karkeasti kenellekään: ne, joille niin puhutaan, vastaavat samoin. Todella tuskallista on vihainen puhe, (ja sen tuloksena) ihminen kokee rangaistuksen."
Dhammpadan moraali on universaalia, selkokielistä, ja puhdasta. Se kertoo lyhyin parisäkein mikä on ihmiselle hyväksi, ja mikä taas vahingoittaa. Kaiken maallisen takana siintää totuus, jota kohti jokaisen meistä pitäisi pyrkiä. Myös kuolevaisuus on koko ajan läsnä.
"Ennen pitkää tämä ruumis on vailla tajuntaa, ja makaa maassa kuin hyödytön risukimppu."
Lauri Porceddun käännös paalin kielestä, on hyvin moderni, ja selkeä. Tekstiä on selkeytetty myös viittein, ja lopusta löytyy sanasto, jossa selitetään buddhalaisuuden keskeisiä termejä.
Tämä kirja kannattaa lukea, jos haluaa tutustua buddhalaisuuteen, ja sen ajatusmaailmaan. Kirja sopii aforistiseksi ja filosofiseksi lukuelämykseksi myös niille, jotka eivät uskonnollisesta puolesta välitä.
Minä luin erään vanhemman käännöksen joitakin vuosia sitten. Minulle syntyi niistä kuva, että buddhalaisuus on aika vaativa uskonto. Pitäisi luopua kaikesta maallisesta ja elää kerjäläismunkin elämää, niin olisi jotain mahkuja nirvanan suuntaan.
VastaaPoistaKaiken huipuksi löysin netistä sivun, jossa kukin säe selitetään johtolauseeksi laajempaan Buddhan lausumaan opetukseen tai vastaavaan. Niin että Dhammapada olisi jonkinmoinen muistikirja, jonka avulla uskonharjoittaja muistaisi ne opetukset laajemmassa muodossaan. Oli miten oli, on siinä ihan kivojakin kohtia.
Itse näen buddhalaisuuden kaikesta luopumis-ajatuksessa tiettyä lohdullisuutta. Siinä haetaan sellaista suurta perspektiiviä jossa omat murheet katoavat kaikkeuden suuruuteen.
PoistaDhammapada on tosiaan eräänlainen sananlaskukokoelma. Jokainen lausahdus on peräisin jostain tietystä erillisestä tilanteesta, se ei ole mikään yhdessä hetkessä esitetty tai kirjoitettu teos.