Olen lukenut dekkareita marraskuun ratoksi, ja otan samalla osaa Tuijata. Kulttuuripohdintoja
-blogin Marrasjännitystä -haasteeseen. Janitsaaripuu on ensimmäinen osa eunukki Yashim Togalun tutkimuksista kertovaa dekkarisarjaa. Tapahtumapaikkana on 1830 luvun Istanbul, sen kapeat kujat ja loisteliaat moskeijat, sultaanin palatsi ja suljettu haaremi. Istanbul on täynnä historiaa, ja samalla
länsimaiset uudistukset puhaltavat uusia tuulia tarujen kaupunkiin.
Janitsaarit kukistettiin jo kymmenen vuotta sitten, mutta uusi murha-aalto
antaa syytä epäillä että heitä ei ehkä silloin täysin voitettu. Eunukki Yashim kutsutaan tutkimaan kahta kuolemantapausta. Toinen on sattunut Uuden kaartin kasarmilla, ja toinen sulttaanin haaremin suljettujen ovien takana.
Istanbul on täynnä länsimaisia diplomaatteja, salaliittoja ja juonitteluja. Kansallisuuksien ja kielten sekamelskassa, idän ja lännen välissä tasapainotteleva kaupunki on kiehtova tausta murhamysteereille. Istanbulin alamaailmassa liikkuvat niin salamurhaajat kuin diplomaatitkin. Yashim joutuu kohtaamaan useammankin ruumiin ennen kuin tapahtumat alkavat selvitä.
Eunukkien elämä on sellainen asia josta en kovin paljon tiedä. Kirjan luettuani tutkin asiaa ihan wikipediapohjalta, mutta haluaisin vielä perehtyä aiheeseen paremmin. Osa miehistä valitsi vapaaehtoisesti eunukin osan, sillä heillä oli mahdollisuus nousta arvostettuihin asemiin. Osa kuohittiin vastoin tahtoaan, ja Yashim tuntuu kuuluvan tähän viimeksi mainittuun ryhmään. Vaikka Yashim itse kokee olevansa vain puoliksi mies, on kirjaan mahdutettu kuitenkin myös yksi kiihkeä romanssi.
Minä kuuntelin tämän joku aika sitten. Odotukset olivat korkealla, mutta jotenkin kirja jäi pettymykseksi. Ei huono, mutta kuitenkin. En myöskään muista tarinasta yhtään mitään. Ehkä pitäisi kuitenkin yrittää jatko-osua. Sait innostumaan tästä uudelleen.
VastaaPoistaMinun mielestäni tämä meni siihen "ihan kiva" -kategoriaan. Historiallisena romaanina ehkä parempi kuin dekkarina, jotkin kohdat jäi mullekin vähän hämäriksi ja ylimalkaisiksi. Kiinnostuksen Osmanivaltion historiaan ja islamin mystiikkaan tämä kirja kyllä herätti.
Poista1800-luvun Turkkiin sijoittuva dekkari kuulostaa kovastikin kiinnostavalta ja Jason Goodwin on ihan uusi nimi. Aikaisemmin olen lukenut Barbara Nadelin poliisiromaanin Belsassarin tytär, joka sijoittuu niin ikään Istanbuliin ja on sarjan ensimmäinen.
VastaaPoistaMielenkiintoisen oloinen vinkki. Olen lukenut viime aikoina useammankin kirjan jossa ollaan tai käydään Istanbulissa/Konstantinopolissa. Voisin lisätä tuon Nadelin kirjan joukon jatkoksi.
Poista