lauantai 30. syyskuuta 2017

12 vuotias murhaajaSanomia Turusta 9.6.1871


12 vuotias murhaaja.

Viime maanantai illalla tapahtui, että 12 vuotias palvelustyttö Mathilda Maria Kristiansson, kotoisin Marian pitäjästä, käydessään kirkkoherra A Wareliuksen huoneessa, siellä eräälle lapselle tunnusti, samaten kuin äskettäin Lovisa Gustava Munter, tehneensä lapsenmurhan. Tästä tiedon saatuansa kehoitti kirkkoherra Warelius, jonka tykönä sama Mathilda Maria Kristiansson ennen jonkun ajan on asunut, häntä asiasta tekemään tarkan selvon ja tunnusti Mathilda Maria Kristiansson nyt, että hän viime syksynä, ollessaan lapsenpiikana salvuoppilas Gustaf Bergmanin tykönä, kuristamalla oli murhannut Bergmanin yhdeksän viikon vanhan pojan August Arvidin. Sitten oli Mathilda Maria Kristiansson päässyt palvelukseen kaupungin kassörin Fredrik Stenbergin luo ja ehkei lasten hoito täällä oikeastaan ollut hänen toimenansa, niin murhasi hän viime tammikuun 17. päivänä kuristamalla kassöri Stenbergin puolen kolmatta kuukauden vanhan pojan Hjalmar Fredrikin, ollen huoneessa kahdenkesken lapsen kanssa. Tämän tunnustuksen johdosta tehdyssä polisitutkinnossa uudisti Mathilda Maria Kristiansson tämän saman tunnustuksen. Mitkä vaikuttava syyt ollenevat näihin ilkitöihin, siitä ei voitu saada varmaa selkoa. Enimmiten sanoo hän, että se tuli hänen päällensä, että hänen niin piti tekemän ja ”koska hän kerran oli niin tehnyt, niin saattoi hän sen tehdä toisenkin kerran”. Ei myöskään ole hän osoittanut katumusta tehdyistä ilkitöistään, vaan on mieleltään sangen vakaa. Vankeudessa on hän parkunut ja valittanut, että hänen on ikävä. Muodoltaan on kaunis, antamat vastauksensa ovat selvät, niin ettei hänessä mielenvirhettä voi havaita. Asia tulee tutkittavaksi kaupungin raastuvanoikeudessa.

Seuraavassa lehdessä 16.6.1871 kerrotaan tapauksesta lisää seuraavasti:


Matilda Maria Kristiansonin asia oli viime lauantaina raastuvanoikeuden tutkittavana. Asianomaiset kertoivat yleisesti mitä jo ennen on mainittu, ja syytteenalaisen isä, torpparia Maariassa, ei tietänyt kertoa mitään, joka olisi asiaa valaissut. Matilda Maria Kristiansonin kertomuksesta tuli ilmi, että hän, joka sanoi näinä päivinä täyttävänsä kolmetoista vuotta, kaksivuotiaana menetti äitinsä ja että äitipuolensa sittemmin väliin kovasti oli kohdellut häntä, jonka vuoksi kirkkoherra Warelius oli ottanut hänen isommaksi ajaksi huoneeseensa.

Sitten tuli Maria Matilda Kristianson kappalaisen lesken Grönholmin luo, jonka jälkeen hän viime syksynä tuli mainitun Gustav Bergmanin luo. Ollessansa kappalaisen lesken Grönholmin luona, oli tämän pieni lapsi kuollut, vaan Mathilda kielsi kiven kovaan siihen olevansa syypää, sillä, sanoi hän ”siihen aikaan minulla ei vielä ollut sellaisia ajatuksia”. Mitä Bergmanin ja Stenbergin lasten lasten murhaamiseen tulee, ei Matilda tiennyt mitään muuta syytä edestuoda kuin ”ettei hän siihen aikaan pitänyt sitä minään”. Tässä ilmautuu hänellä joku päähän pistänyt ajatus; muuten osoitti hänen lausuntonsa sekä pikaista käsitystä että hyvää ymmäryksen lahjaa.
Asia lykättiin heinäkuun 1. päivään; syytten-alaisen papinkirja piti siksi hankittaman, Bergmanin mainittu lapsi, jos suinkin mahdollista, avattavan sekä kappalaisen leski Grönholm kutsuttaman asiasta kuulusteltavaksi. Matilda Maria Kristiansson oli, niin kuin ennen, vankeudessa pidettävä.


Tämä on tekijän iän takia sangen poikkeuksellinen rikostapaus. Pohdin myös olivatko tunnustukset todella aitoja, vai vain tapa herättää huomiota. Jutussa mainittu Lovisa Gustava Munter oli ollut lehtijuttujen kohteena joitakin kuukausia aikaisemmin. Mathilda Maria Kristianssonin nimen kirjotusasu vaihtelee tekstissä melko paljon, välillä on Mathilda, toisinaan taas Matilda. Olen säilyttänyt nimet sellaisina kuin ne olivat alkuperäisessä fraktuuratekstissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti