maanantai 8. lokakuuta 2018

Knalli ja pimeän piirto, eli miten taikaministeriössä töppäillään

Kaikki sai alkunsa siitä kun luimme toisillemme Harry Potterit ääneen. Tietysti se tuli mieleen kun pääsi kurkistamaan ministeriöön ja näki sielunsa silmin knallihattuvelhot heittelmässä paperilennäkkejä. Mietimme mahtoivatko muistiot mennä helposti sekaisin? Millaisia ovat Päivän Profeetan ristisanatehtävät? Hyväksytäänkö taikaministeriössä huonekasveja? Onko ylemmille virkavelhoille olemassa oma herrainklubi? Eihän se tietysti ollut mitenkään poikkeuksellista, kuka tahansa fanaattinen K&S fani on varmasti ajatellut aivan samoin...


Eero ei kauaa aikaillut, vaan pisti töpinäksi. Seuraavana jouluna minua odotti kolme ensimmäistä jaksoa taikaministeriön virkamiesten möhläyksiä. Se oli elämäni paras joululahja.

Kaikki tietävät Harry Potterin, mutta tämän riemastuttavan fanifiktion toinen ainesosa eli Knalli ja Sateenvarjo, kaivannee hiukan esittelyä. Kyseessä on John Grahamin ja Edward Taylorin luoma kuunnelmasarja, jonka suomalainen versio näki päivänvalon vuonna 1979, ja on näin ollen melkein yhtä vanha kuin minä! Knallissa ja sateenvarjossa seurataan herrojen Hamilton Jones ja Richard Lamm edesottamuksia valtion palveluksessa. He osaavat sotkea tehtävän kuin tehtävän mitä riemastuttavimmalla tavalla. Olen kuunnellut myös alkuperäistä Men from the ministry-sarjaa, mutta suomalainen versio pesee nämä alkuperäiset mennen tullen, juurikin fantastisen näyttelijäkaartin ansiosta.

Eero on kirjoittanut Knallit ja pimeän piirrot kuunnelman muotoon, ja alussa on lista hahmoista ja näyttelijöistä, esimerkiksi ensimmäisen osan henkilölista on seuraavanlainen:Henkilöt
Kserkses von Roguli:         Kauko Helovirta
Hieronymus Lorvi:             Pekka Autiovuori
Fluoria Viireenkilkka:       Aila Svedberg
Lordi Voldemort:               Yrjö Järvinen
Corban Yaxley:                  Topi Reinikka
Peter Piskuilan:                  Olavi Ahonen
Pygmalion Tappura:           Jarkko Rantanen
Hannah Smith:                   Mari Vainio
Pius Sakia:                         Aarre Karen
Dolores Pimento:               Pia Hattara
Angus Untelo:                    Tuomas Mattila
Kertoja:                              Asko Sarkola

Henkilölista on tarpeellinen, sillä todellinen knallifani kuulee äänet pässään tekstiä lukiessa. Kuten listasta näkyy, mukana on myös kirjoista tuttuja hahmoja. Siksi koenkin tärkeäksi huomauttaa että Knalli ja pimeän piirto on fanifiktiota ja se on kirjoitettu puhtaasti viihdyttämistarkoituksessa. Jaksoja saa lukea ilmaiseksi esimerkiksi facebookin Knalli ja pimeän piirto -ryhmässä.

Tarinoiden idea on melko suoraviivaista K&S rymistelyä. Kaksi hyvin tutun oloista virkavelhoa, Kserkses von Roguli ja Hieronymus Lorvi, suorittavat erilaisia tehtäviä taikaministerin, Dolores Pimennon tai lordi Voldemortin eli sir Boiginin määräyksestä. Usein nämä tehtävät epäonnistuvat hurjalla tavalla. Tylypahkan pikajuna joutuu katsastettaessa jästien rataverkostoon, tai pimeyden lordin tarkoin varjelemat hirnyrkit päätyvät seikkailemaan vähän mihin sattuu. Taikaministeriön kaverit töppäävät aina!

Tervetuloa Erityisosastolle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti