keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Lapinlahden kivipiirrokset


Lisää erikoisia kiviä. Lapinlahdelta on kirjoitettu sanomalehti Savoon vuonna 1883 ja toivottu asiantuntija-apua paikallisten muinaismuistojen kartoittamisessa. Muinaismuistoyhdistyksen sivuilla on Onkiveden rannoille merkitty muutamia kivikautisia ja pronssikautisia jäännöksiä, mutta tämän kaltaista kiveä en niiden joukosta löytänyt.

10.9.1883 Savo

Lapinlahdelta, syysk. 6 p. 1883. Aina ai’an kunkin on täälläkin löydetty yhtä ja toista muinasmuisto-esinettä ja niitä Muinaismuisto-yhtiölle lähetetty. Niin löysi tämän kirjoittaja tänäänki, ilmoitusten jälkeen, erään kiven, josta saan antaa seuraavan selityksen, sekä liittää tämän kirjeen myötä sanotusta kivestä kopioituja kuvioita. Kivi itse on nykyään aukealla aholla, tilan n:o 5 Narvanlahden (Naarvanlahden) pohjoisimmasta rannasta Onkivedessä, jonka useat Kuopionki herrat metsästäjät hyvin tuntevat; Sekä puolen virstan päässä Taneli Ryhäsen omistamasta talosta kutsuttu Lehtimäki. Se on vähän muinaisten alttarein muotoinen 1 ja puoli kyynärää pitkä, 1 kyyn. leveä ja saman korkea, silmän näöllä arvaten. Ylimäinen puoli on tasanen, johon on piirretty ne kuvat joista kopiat tässä seuraavat myötä. Ja näyttää kivessä olleen muitakin hienommasti hakatuita merkkejä, mutta jotka ai’an hammas ja maan moninkertainen kaski-viljelys ovat himmentäneet. Edellä mainitun rannan ja erään Oravi-lampi nimisen lammin rannoilla on myös hautoja, joista samoin kuin mainitusta kivestäkin vuosisatojen kertomukset eivät kautta kansan suun annan minkäänlaisia tietoja. On vielä huomattava, ettei mitkään maan kartat selitä mainittua kiveä vaan rajan merkiksi. Syystä, että useat muinaisaikoja harrastavat herrat ylioppilaat ja moni muukin jotka varta vasten matkustelevat etsien esineitä muinais-muistoille, kerran sovittaisivat tiensä tämänki edellä esitellyn seudun ja kiven kautta ja tätä varten pyydän ”Savon” kautta saada asia enemmin tunnetuksi.
Kivessä olevat piirrokset tähän kopioituina ovat pienennettyinä jotenkin tähän tapaan.

 Lähettänyt Isak Hirvonen (Kansalainen.)

Ajan painotekniset rajoitukset eivät varmaankaan tee oikeutta alkuperäisille piirroksille. Näin maallikkohistorioitsijana en usko että kyseiset kuvat ovat kovin vanhoja. Niistä ei ainakaan minun silmääni erotu mitään varsinaista hahmoa, ei eläintä eikä ihmistä. Ne muistuttavat enemmän puumerkkejä, ja siksi uskon että ne ovat ehkä joitakin satoja vuosia vanhoja (Voin olla toki väärässäkin). Kaikesta huolimatta olisi hauska tietää onko kivi edelleen paikoillaan ja onko sitä koskaan tutkittu.

2 kommenttia:

  1. Eipä ihan heti selvää ota tuosta sijaintipaikastakaan. Voisihan tuo olla vaikka vainoaikaisen aarteen kätköpaikan kartta. Mitähän ne olisivat sinne kätkeneet, siemenviljaa varmaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kartta tuli mullekin piirroksesta mieleen, ehkä tuossa teoriassa on järkeä. Aarre on merkitty rastilla! :) Tosin jos kyseessä on viljakätkö niin se ei enää ole löydettävissä...

      Poista