torstai 15. joulukuuta 2016

Novellihaaste: Lehdistä luettua


Novellien lukeminen lehdistä jatkuu! Kosmoskynä 1/2016 pitää sisällään viisi novellia. Luin niistä tällä kertaa kaksi.  Auroora Lamminlaineen Yu'xin'ou Express on hieno scifitarina jossa tarkasti rakennettu tulevaisuuden maailma toimii taustana mutkikkaalle ihmissuhteelle. Tykkäsin tosi paljon tämän novellin cyberpunk-henkisistä yksityiskohdista.

Nova 2015 kirjoituskilpailun parhaimmistoa on Kosmarissa kolmen tarinan verran. Toisen sijan napannut Hertta Vierulan novelli Lopussa on koskettava mutta myös humoristinen tarina, jossa vanha Loviisa elää yksin mökissä lehmineen. Outo sattumus saattaa Loviisan yhteyteen ulkoavaruuden olentojen kanssa. Lyhyeen tarinaan oli mahdutettu paljon tärkeitä asioita. Pidin tarkasta mutta tiivistä henkilökuvauksesta.

Verkkolehti Usvasta luin Heidi Elon novelin Hiljainen mies joka sijoittui Risingshadown lyhytnovellikilpailussa vuonna 2013. Odotin spefiä, mutta kyseinen tarina on enemmän psykologista jännitystä. Valikoin Usvasta myös uudempia novelleja. Inkeri Kontron Valkeita kuulaita on lyhyt, tunnelmallinen muodonmuutostarina.

Spinistä (2/2016) luin Reetta Vuokko-Syrjäsen novellin Yhden suhde kolmeen. Siinä eletään maailmassa jossa useampi tietoisuus joutuu jakamaan saman ruumiin. Mielenkiintoinen kolmiodraama ja scifidekkari jonka maailmaan olisin tutustunut pitemmänkin tarinan verran.

Samaisessa Spinissä on myös jo aikaisemmin lukemani L.S. Johnsonin koskettava käännösnovelli Vacui Magia, jota minun täytyy tässä kehaista. Tarinassa on käsitelty äitiyttä ja golem-myyttiä tuoreella ja riipaisevalla tavalla. Tämä novelli herätti kiinnostukseni tutustua Jonsonin tuotantoon myös vastaisuudessa. Tähän novellihaasteeseen en nyt kuitenkaan Johnsonin novellia laske mukaan, koska luin sen jo ennen haasteen alkamista.

Tähtivaeltajan vuoden ensimmäisessä numerossa oli yksi novelli, Leena Likitalon Minun henkeni, hänen näköisyytensä. Novelli on lyyrinen rakkaustarina itämaisilla mausteilla. Pidin ihan tunnelmasta, mutta tuli sellainen olo että olen lukenut samantyylisiä fantasiatarinoita aika paljon viime aikoina.

Hyvinhän tämä novellihaaste on pyörähtänyt käyntiin. Näitä on mukava lueskella joulukiireiden lomassa :)

Novelleja luettu: 15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti