maanantai 26. helmikuuta 2018

Project Gutenbergin hyllyistä

Mikäli vanhempi kirjallisuus kiinnostaa, internet on oikea aarreaitta. Monet sivustot tarjoavat ilmaisia e-kirjoja, niitä löytyy mm. Elisa Kirjasta, Google Play-kaupasta sekä monista arkistoista. Itse olen vuosien saatossa käyttänyt eniten Project Gutenbergiä, jossa on tarjolla public-domain kirjoja joka puolelta maailmaa, myös runsaasti suomenkielistä kirjallisuutta.



Muinaisina aikoina latasin kirjoja tietokoneelle selailtavaksi, ja jokusen kirjan jopa luin alusta loppuun. Tietokone ei kuitenkaan ole kovin kätevä laite kirjojen lukemiseen, vasta lukulaitteen hankittuani pääsin toden teolla nauttimaan arkistojen aarteista.

Ilmaisissa kirjoissa on tietysti myös huonot puolensa. Digitoinnista johtuen e-kirjoissa on paljon "painovirheitä", erityisesti suomenkielisissä kirjoissa niitä on runsaasti. Samankaltaiset kirjaimet sekoittuvat helposti prosessissa ja lukijalta vaaditaan välillä hoksottimia että vanhahtavasta tekstistä saa vielä setvittyä virheelliset sanat.

Kirjabloggaus on jäänyt vähemmälle, mutta listaan nyt kumminkin tähän muutamia Project Gutenbergin kirjoja joita olen lukenut.

A.W. Ervasti: Suomalaiset Jäämeren rannalla - Matkamuistelmia
Ervastin kirjassa matkustetaan Kuolan niemimaalle ja sieltä Ruijaan. Hänen matkansa tehtävänä on kartoittaa suomalaisten asukkaiden määrää kulloisessakin pitäjässä. Suomalaiset haaveilivat tuohon aikaan omasta satamasta Jäämeren rannalla, joka toteutui kuitenkin vasta Tarton rauhassa.

Vääpeli Lemminkäisen päiväkirja Suomen kaartin retkestä Konstatinopolin muurien edustalle vuosina 1877-1878
"Seuraava päiväkirja tarjoo lukijoillensa muutamia tietoja Suomen kaartin matkustuspaikoilta, viime itämaisen sodan aikana, ja sen toiminnoista siellä, niin myös kaikenlaisia hupaisia tapahtumia, päiväkäskyjä ja seikkailuja.
Kertomus on varmoista lähteistä, sen verran kuin sitä yksityisellä soturilla on tilaisuutta nähdä ja taitoa käsittää. Huomautan myös arvoisille lukijoille, että tässä parhaasta päästä puhutaan ainoastaan kolmannesta komppaniasta, syystä että kertoja koko sota-ajan oli mainitun komppanian rivissä, eikä siis voinut tarkoin seurata toisten komppanioin liikkeitä, koska sodassa hyvin usein yhdenkin pataljonan komppaniat toimivat eri paikoilla ja toisinaan eri tavallakin. Luonnollista on, että suuria erilaisuuksia siinä ei voi olla, jonkatähden tämä kertomus jotenkin kuvailee tapahtumia toisissakin komppanioissa. — Kertomus ei ole mitään vakinaista kirjakieltä, onhan vaan semmoista suoranaista soturin juttua, jonkatähden yhdyn tuohon tunnettuun ja virvoittavaan lauseparteen: "Vaikka voimia puuttuu, on tahto kuitenkin kiitettävä."


August Schauman: Kuuden vuosikymmene ajoilta: Muistelmia Suomesta
"Se teos, joka nyt saapuu maamme suomalaiselle yleisölle, herätti, kun se noin yhdeksän vuotta sitten ruotsiksi ilmestyi, varsin suurta mielenkiintoa maassamme. Se oli — ja on vieläkin — ensimmäinen ja ainoa elämänhavaintojen ja muistelmain kokoelma, joka koskettelee tuota Suomelle niin äärettömän tärkeätä kehityskautta, joka ulottuu 1830-luvun alulta 1890-luvun alulle. Persoonallisten muistojen ja vaikutelmien keveässä, usein pirteässä, usein lämpösesti innostuneessa muodossa, mutta samalla historiallisella tarkkuudella ja tunnollisuudella, valaisee se olojemme kehitystä, tapauksiamme ja vaiheitamme kansallisen heräämisemme ja miehistymisemme ajoilta. Kosketellen tämän tärkeän kehityskauden niinhyvin synkempiä kuin valoisampia ajanjaksoja, tarjoa se, paitsi opettavaa ja hauskuuttavaa historiallista lukemista, monta nykyhetkellekin valaisevaa vertauskohtaa, joita on hyödyllistä nykyisin palauttaa mieleen. Onpa senvuoksi suomenkielisenkin yleisön syytä tutustua tähän laivaukseen "Kuuden vuosikymmenen ajoilta", jonka on kirjoittanut mies, joka avoimin silmin ja herkällä mielellä on maamme kehitystä tältä ajalta seurannut."

John Ashton: Curious Creatures in Zoology 
Myyttisten olentojen kattava käsikirja. Runsaasti kuvitettu.


Charles Gould: Mythical Monsters 
Gouldin kirja keskittyy erityisesti lohikäärmeisiin, niin länsimaisiin kuin kiinalaisiin ja japanilaisiinkin. Myös yksisarviselle ja feeniks-linnulle on varattu omat osionsa.

Albert Hämäläinen: Ihmisruumiin substanssi Suomalais-ugrilaisten kansojen taikuudessa
Ruumiinosiin ja -nesteisiin liittyvää taikauskoa. Erittäin mielenkiintoisia taikoja ja uskomuksia liittyen vereen, sylkeen, hikeen, hampaisiin ja irtileikattuihin kynsiin yms.

Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen: Tiedot Suomen-suvun muinaisuudesta - Yliopistollinen väitöskirja
Yrjö-Koskinen metsästää Suomalaisen suvun mahtavaa muinaista menneisyyttä. Monin paikoin historiallisesti virheellinen, mutta myös runsaasti mielenkiintoisia yksityiskohtia sisältävä kirja.

Arthur Conan Doyle: Kauhun Laakso 
Sherlock Holmes seikkailu joka ainakin minulle oli ennestään uppo outo. Tässä linkki ensimmäiseen osaan. Pitkään uusintapainosta odottanut kirja on muuten nyt jälleen saatavissa paperikirjana nimellä Pelon laakso


K.A. Tavastjerna: Suomenlahden salaisuus
Kirjassa kerrotaan venäläisen sotalaiva Rusalkan katoamisesta ja etsinnöistä. Välillä aika mielikuvituksellinenkin tarina, jossa on vaikea tietää mikä on totta ja mikä ei.

Tässä nyt pieni osa kaikista niistä kirjoista joita PG:n ilmaisista kirjahyllyistä löytyy. Muita hyödyllisiä kirja-tietokantoja Project Gutenbergin lisäksi ovat myös Projekti Lönnrot sekä
Project Runeberg.

Monista arkistoista löytyy myös skannattuja kirjoja joita voi lukea selaimella. Kuvituksien ja vanhojen kirjasinten ystävät löytävät näistä kirjoista paljon katseltavaa. Itse suosin e-pubina ladattavia kirjoja joita voin lukea sängyssä, mutta kuvat eivät tietenkään pääse oikeuksiinsa mustavalkoisen lukulaitteen ruudulla.

Jos joku on hurahtanut vanhaan kirjallisuuteen niin nyt olisi tilaisuus suositella omia suosikkejaan!


2 kommenttia:

  1. Tuossa lopussa kyselet hurahdussuosikkeja. Viime vuoden lukemisista jäivät mieleen matkakertomukset K. A. Gottlundilta, Ruotsin suomalaismetsiä samoilemassa ja August Ahlqvistilta, Muistelmia matkoilta Venäjällä 1854 - 1858. Zachris Topeliuksen novelleja luin myös. Niistähän on julkaistu niitä kauhunovellejakin. Linnaisten vihreä kamari on aika kiva. Runebergin Hirvenhiihtäjät on semmoinen pitempi runo, mistä itse tykkäsin. Tänä vuonna luin Konni Zilliacuksen kertomuksia villistä lännestä tai ainakin siltä suunnalta, Taavetti Anttilan kohtalo ja muita kertomuksia Amerikan suomalaisten elämästä. Zilliacuksen kertomukset voisi lukea ruotsiksikin joltain ruotsalaiselta nettisivustolta, olikohan se joku Libris? En tunne sitä tarkemmin, mutta tekstit näytti sieltä löytyvän. Toinen kotimainen Amerikka-henkinen kirjailija, joka kirjoitti tällä nykyään ensimmäisellä kotimaisella kielellä, on Ernesti Turvamäki. Hänen kirjojaan näkyy olevan Gutenbergissa tai Runebergissä. Intiaaneja kutsutaan niissä "intialaisiksi". Ajattelin seuraavaksi lainata kirjastosta hiljattain (2016) ilmestyneen suomalaisen villi länsi -aiheisen novelliantologian nimeltä Kirottu kaupunki. Siinä on jopa Fredrika Runebergin novelli intiaanivaimosta! Parikymmentä kirjoittajaa, kuulostaa aivan innostavalta!

    Olet paljon lukenut tosi mielenkiintoisia teoksia! Minulla ei ole muuta lukulaitetta kuin tämä pöytätietokone, ei ole minusta kiva näytöltä pitkään lukea. Hyvä kirja voi siis minun puolestani maistua paperilta ihan kernaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuinkas satuitkin mainitsemaan Gottlundin! :) Ruotsin suomalaismetsiä samoilemassa on juuri nyt kirjastosta lainassa. Matkakertomuksia on tullut luettua paljonkin viime aikoina, mutta Gottlund kiinnostaa henkilönä muutenkin. Ahlqvistin matkakirja löytyy myös Gutenbergistä ja onkin jo lukulaitteella odottamassa.

      Loput mainitsemistasi ovatkin sitten uusia tuttavuuksia, pistän heti lukulistalle! Kiitos hyvistä vinkeistä! :)

      Poista